LAATSTE NIEUWS: "Nos vamos todos"
Door: eric gijssen
22 Juni 2005 | Nicaragua, Managua
“Nos vamos todos”, dat is de kop waarmee El Nuevo Diario vandaag opent. President Bolaños is akkoord met vervroegde verkiezingen. Maar: onder voorwaarden. Iedereen moet vertrekken, niet alleen de president en zijn vice-president, maar ook de rechters van het hoogggerechtshof, de leden van Consejo Suprema Electoral (de raad die verkiezingen organiseert en opvolgt)… voorwaarden die de grote partijen PLC en FSLN waarschijnlijk niet zullen accepteren. En zo gaat de soap verder…
…Ondertussen ontmoet ik langs de straatkant deze man. In een knalrood T-shirt met als opschrift: “Arnoldo 2006”. Arnoldo Aleman?!?!? “No fue bueno, pero tampoco fue malo”, zegt de man mij. Het was geen goede president, maar ook geen slechte. En hij heeft als burgemeester van Managua (1990-1996) en als president (1996-2001) goede dingen gedaan (…). Bovendien, voegt de man eraan toe: Ook Violeta Chamorro (presidente van 1990-1996) heeft geld achterover gedrukt, en Daniel Ortega zou een stevige bankrekening hebben in Masaya… en zij werden nooit vervolgd.
Maar, zeg ik: Arnoldo Aleman is veroordeeld en kan geen president worden. “Hay nada bueno en Nicaragua”, vervolgt de man. Er is hier niets dat goed is, en de politici sluiten geen akkoorden om de problemen op te lossen.
Ondertussen is er geen werk en zijn de Nicaraguanen straatarm.
Het is een gevoel dat veel Nicaraguanen delen, en ondertussen zijn de politici hun verkiezingscampagne gestart.