"de situatie is triest" (op bezoek bij Felipa)
Door: eric gijssen
06 Juli 2005 | Nicaragua, Managua
Want dat is waar Felipa in gelooft: de kerk van de armen.
Ze wil blijven strijden en ze wil blijven hopen en geloven, maar tegelijkertijd verzucht Doña Felipa: "De situatie is triest. Wat we hebben meegemaakt in de jaren 80, komt niet meer terug. Die solidariteit, die medemenselijkheid... Als iemand iets nodig had, sprong een ander bij, ook al had ie zelf heel weinig. Maar nu heeft de jeugd - en trouwens ook de ouderen - te lang in het consumentisme geleefd. Er is nu zoveel egoïsme, zoveel materialisme...
Ik blijf trouw aan mijn principes, ik blijf trouw aan het Sandinisme. Maar veel mensen zijn minder standvastig, se cambian de bandera" (ze draaien hun hemd, oftewel: ze veranderen van partij).
Die andere bandera/vlag was bvb. de Movimiento Renovador Sandinista (MRS) bij de verkiezingen van 1996. Ze werd opgericht door Sergio Ramirez, toendertijd de fractieleider van het FSLN in het parlement. Hij was presidentskandidaat voor de MRS en ook Yolanda en haar echtgenoot hebben campagne voor hem gevoerd. Veel mensen hebben haar daarvoor scheef bekeken (en misschien nog), maar Doña Felipa roert het onderwerp bij Yolanda niet aan. Ze respecteert Yolanda voor wat ze samen hebben meegemaakt, maar politiek bespreekt ze niet meer met haar.
Maar ook nu zijn er mensen die hun hemd keren: zoals Herty-Lewites, de oud-burgemeester van Managua. "Wij hebben voor Herty gestemd", zegt Felipa, "toen hij opkwam voor het burgemeesterschap van Managua. Maar hij was met de Sandinisten, met het FSLN. Hij kwam op voor de partij. Ze hebben zoveel voor hem gedaan, en kijk wat hij nu doet. Hij spreekt continu kwaad over de partij. Nooit meer zal ik voor hem stemmen."
Maar voor wie wel? "Voor de kandidaat van het FSLN".
Dat hoeft niet noodzakelijk Daniel Ortega te zijn, zegt ze, maar: "Voorlopig is hij de enige geloofwaardige kandidaat. Wat hij belooft, dat maakt hij ook waar. Altijd."
06 Juli 2005 - 21:56
Mike:
Ik ken je niet, maar heb even (nou ja 'even') je berichten gelezen.
Reuze interessant, vreemd dat je niets tot geen reacties krijgt :S. -
22 Juli 2005 - 19:24
Petra:
Wil je van mij de groeten doen aan dona Felipa
(con carino